Support our Planning Application

Amersham Band have been searching for a new bandroom for over two years, and after an exhaustive search we have decided to build our own. We have submitted a planning application for a purpose built rehearsal facility in Old Amersham, at the bottom of Rectory Hill, adjacent to the doctor’s surgery.

In addition to our existing bands, which already cater for all ages and abilities, we want to expand further, to launch a youth band, start up a big band and to create a Brass Academy for teaching. It’s an exciting project which will further extend the benefits of music entertainment and education for the local community.

We have designed the building to fit in with the surroundings and we have taken great care over the visual impact. Because of the sensitive position of the site close to the Old Town, we need to persuade the District Planners that the benefits outweigh any potential harm. This is where you can help us, by responding to the planning consultation in support of the proposal.

.

Click the buttons below to find out how to respond.

 

Continue reading if you want to know more details of our plans……

What we are proposing to build:

  1. Location – at the corner of Rectory Hill and School Lane, on currently unused land adjacent to the Rectory Meadows Surgery – click to see the site plan
  2. Building design – a single story community building with an assembly hall (approx 100sqm), kitchen, additional small meeting rooms, storage, and toilets together with parking for up to 25 vehicles. – click to see the building design
  3. Visual impact – the site is on the edge of the old town conservation area and within the AONB. Much attention has been given to minimize the visual impact including the use of a traditional barn type style of building and placement of the building behind existing vegetation. As much as possible of the current hedging and trees on the School Lane and Rectory Hill boundaries will be retained. A  significant portion of the site will remain un-developed.
  4. Access – will be via a driveway from Rectory Hill at the top end of the site. The access is designed to be fully compliant with Highways safety requirements.
  5. Noise – The building will be insulated to minimize external noise. For near neighbours it is not expected that noise levels will be greater than existing noise from traffic and other sources. Noise measurements carried out at a similar bandroom in Wantage showed that external noise emanating from the building was very low.
  6. Traffic – The majority of traffic will be in weekday evenings and Saturday and is not expected to contribute significantly to current traffic levels on Rectory Hill. Due to the positioning of the access, the bandroom traffic will not impact School Lane or the access to the surgery.

For more information please see our answers to Frequently Asked Questions (FAQ)

Full details of the plans can be found on the Chiltern District Council website https://isa.chiltern.gov.uk/online-applications/